ptaki






  • Żuraw mandżurski // Grus japonensis

    |
  • |

Żuraw mandżurski

Grus japonensis

  • Występowanie

    Japońska wyspa Hokkaido, północno-wschodnie Chiny, południowo-wschodnia Rosja. Zimuje w Korei i we wschodnich Chinach.

  • Środowisko życia

    Bagna, pola ryżowe, podmokłe łąki.

Pożywienie

Ryby, gryzonie, płazy, owady, trawy i inne rośliny.

Rozmnażanie

W okresie godowym żurawie wykonują bardzo efektowne tańce. Samica składa 2 jaja, inkubacja trwa 29-34 dni. Młode osiągają dojrzałość płciową w wieku 3-4 lat.

  •  

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii EN – zagrożony wyginięciem.

Na I załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.

Gatunek objęty regionalnym, europejskim programem hodowlanym EEP.

Liczebność populacji tych ptaków szacuje się na zaledwie 1700-2000 osobników.

Ciekawostki

Jest to drugi pod względem wielkości przedstawiciel rodziny żurawiowatych.

AKTUALNOŚCI

  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
  • Zakończył się konkurs fotograficzny pt. "Zagrożone ...
  • W związku z zagrożeniem koronawirusem Zoo będzie nie...
  • 9-15 marca w 11 ogrodach zoologicznych w Polsce, pod ha...
  • W egzotarium zamieszkały żółwie McCorda. Jest to no...
  • Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologiczny w Krakowie o...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: