ptaki






  • Żuraw koroniasty wschodni // Balearica regulorum gibbericeps

    |
  • |
  • |
  • |

Żuraw koroniasty wschodni

Balearica regulorum gibbericeps

  • Występowanie

    Wschodnia i południowa Afryka.

  • Środowisko życia

    Podmokłe tereny w pobliżu jezior i rzek.

Pożywienie

Małe kręgowce, owady, pokarm roślinny.

Rozmnażanie

Gniazdo buduje najczęściej na ziemi, bardzo rzadko na drzewie. Samica składa 1-4 jaja. Ich wysiadywaniem i opieką nad potomstwem zajmują się oboje rodzice. Inkubacja trwa 28-31 dni. Młode osiągają dojrzałość płciową w trzecim roku życia.

  •  

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii EN – zagrożony wyginięciem.

Na II załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.

Ciekawostki

Podobizna tego ptaka stanowi element godła państwowego Ugandy.

AKTUALNOŚCI

  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
  • Zakończył się konkurs fotograficzny pt. "Zagrożone ...
  • W związku z zagrożeniem koronawirusem Zoo będzie nie...
  • 9-15 marca w 11 ogrodach zoologicznych w Polsce, pod ha...
  • W egzotarium zamieszkały żółwie McCorda. Jest to no...
  • Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologiczny w Krakowie o...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: