ptaki






  • Żuraw koroniasty wschodni // Balearica regulorum gibbericeps

    |
  • |
  • |
  • |

Żuraw koroniasty wschodni

Balearica regulorum gibbericeps

  • Występowanie

    Wschodnia i południowa Afryka.

  • Środowisko życia

    Podmokłe tereny w pobliżu jezior i rzek.

Pożywienie

Małe kręgowce, owady, pokarm roślinny.

Rozmnażanie

Gniazdo buduje najczęściej na ziemi, bardzo rzadko na drzewie. Samica składa 1-4 jaja. Ich wysiadywaniem i opieką nad potomstwem zajmują się oboje rodzice. Inkubacja trwa 28-31 dni. Młode osiągają dojrzałość płciową w trzecim roku życia.

  •  

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii EN – zagrożony wyginięciem.

Na II załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.

Ciekawostki

Podobizna tego ptaka stanowi element godła państwowego Ugandy.

AKTUALNOŚCI

  • W naszym sklepiku, który znajduje się tuż za kasami ...
  • Wiosną i latem sprowadziliśmy do ogrodu gatunki zwier...
  • Serdecznie zapraszamy dzieci i młodzież oraz doros...
  • Już w najbliższy wtorek, 22 czerwca w Krakowskim Ogro...
  • W piątkowy wieczór 11 czerwca już po raz czternasty ...
  • Zapraszamy we wtorek, 8 czerwca do naszego ogrodu na ob...
  • Krakowski Ogród Zoologiczny zaprasza na Dzień Dziecka...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
Koncepcja i realizacja: