gady






  • Żółw stepowy // Testudo horsfieldii

    |

Żółw stepowy

Testudo horsfieldii

  • Występowanie

    Południowo-wschodnia Rosja, Kazachstan, Uzbekistan, Azerbejdżan, Kirgistan, Pakistan, Turkmenistan, Iran, Mongolia, Chiny.

  • Środowisko życia

    Suche, trawiaste obszary o skalnym podłożu.

Pożywienie

Świeże pędy roślin stepowych, zioła, trawy, kwiaty i owoce.

Rozmnażanie

Samica składa jaja po okresie 6-8 tygodni od zakończenia okresu hibernacji (spoczynku zimowego). Inkubacja trwa od 60 do nawet 85 dni (zależnie od temperatury).

Ochrona i zagrożenia

Na II załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.

Ciekawostki

Cechą odróżniającą ten gatunek od żółwia greckiego jest podzielona na pół tarczka nadogonowa.

Żółwie bardzo często kopią nory, co pomaga ścierać nieustannie rosnące pazury.

AKTUALNOŚCI

  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
  • Zakończył się konkurs fotograficzny pt. "Zagrożone ...
  • W związku z zagrożeniem koronawirusem Zoo będzie nie...
  • 9-15 marca w 11 ogrodach zoologicznych w Polsce, pod ha...
  • W egzotarium zamieszkały żółwie McCorda. Jest to no...
  • Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologiczny w Krakowie o...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: