ssaki






  • Żeneta północna // Genetta genetta

    |
  • Żeneta północna // Genetta genetta

    |

Żeneta północna

Genetta genetta

  • Występowanie

    Północno-zachodnia Afryka, Półwysep Pirenejski, południowo-zachodnia Francja.

  • Środowisko życia

    Stepy, sawanny, lasy, tereny skaliste pozbawione drzew, czasem w pobliżu ludzkich siedzib.

Pożywienie

Drobne gryzonie, ptaki, owady.

Rozmnażanie

Po ciąży trwającej 70-77 dni samica rodzi 1-5 młodych.

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony
Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

Ciekawostki

Jest przedstawicielem rodziny łasz. Prowadzi nocny tryb życia.

Znakomicie wspina się na drzewa, dobrze pływa.

AKTUALNOŚCI

  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
  • Zakończył się konkurs fotograficzny pt. "Zagrożone ...
  • W związku z zagrożeniem koronawirusem Zoo będzie nie...
  • 9-15 marca w 11 ogrodach zoologicznych w Polsce, pod ha...
  • W egzotarium zamieszkały żółwie McCorda. Jest to no...
  • Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologiczny w Krakowie o...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: