ssaki






  • Żeneta północna // Genetta genetta

    |
  • Żeneta północna // Genetta genetta

    |

Żeneta północna

Genetta genetta

  • Występowanie

    Północno-zachodnia Afryka, Półwysep Pirenejski, południowo-zachodnia Francja.

  • Środowisko życia

    Stepy, sawanny, lasy, tereny skaliste pozbawione drzew, czasem w pobliżu ludzkich siedzib.

Pożywienie

Drobne gryzonie, ptaki, owady.

Rozmnażanie

Po ciąży trwającej 70-77 dni samica rodzi 1-5 młodych.

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony
Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

Ciekawostki

Jest przedstawicielem rodziny łasz. Prowadzi nocny tryb życia.

Znakomicie wspina się na drzewa, dobrze pływa.

AKTUALNOŚCI

  • Od 20 marca przez trzy tygodnie na terenie całej Polsk...
  • Zakończył się TyDzień Misji Ogrodów Zoologicznych ...
  • Znamy już zwycięzców konkursu plastycznego „Maluch...
  • Krakowski Ogród Zoologiczny zaprasza na 2. TyDzień Mi...
  • Krakowski Ogród Zoologiczny przygotowuje się do kolej...
  • Krakowski Ogród Zoologiczny zagra w 29. Finale Wielkie...
  • W czasie zbliżających się ferii zapraszamy rodziny z...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
Koncepcja i realizacja: