ssaki






  • Żbik // Felis silvestris

    |
  • Żbik // Felis silvestris

    |

Żbik

Felis silvestris

  • Występowanie

    Południowa i środkowa Europa, Azja Mniejsza, Kaukaz, północna Afryka.

  • Środowisko życia

    Lasy mieszane i liściaste z bogatym podszytem, zakrzaczenia śródpolne, doliny potoków i rzek.

Pożywienie

Drobne gryzonie, ssaki owadożerne, kuraki leśne i inne ptaki, zające, padlina.

Rozmnażanie

Samica po ciąży trwającej 63-68 dni rodzi raz w roku 1-7 kociąt na przełomie maja i czerwca.

  • Matka karmi kocięta przez około 1,5 miesiąca.

    Młode usamodzielniają się po 5-6 miesiącach, dojrzałość płciową osiągają po 10-12 miesiącach.

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony
Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

  • Na II załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.

    Według „Polskiej Czerwonej Księgi” jest to gatunek silnie zagrożony wyginięciem na terenie Polski.

     

Ciekawostki

Żbik przypomina burego kota domowego, jest jednak od niego większy i masywniej zbudowany.

  • Jest samotnikiem aktywnym nocą.

    Doskonale wspina się po drzewach.

AKTUALNOŚCI

  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
  • Zakończył się konkurs fotograficzny pt. "Zagrożone ...
  • W związku z zagrożeniem koronawirusem Zoo będzie nie...
  • 9-15 marca w 11 ogrodach zoologicznych w Polsce, pod ha...
  • W egzotarium zamieszkały żółwie McCorda. Jest to no...
  • Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologiczny w Krakowie o...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: