ssaki






  • Wikunia // Vicugna vicugna

    |
  • Wikunia // Vicugna vicugna

    |
  • Wikunia // Vicugna vicugna

    |

Wikunia

Vicugna vicugna

  • Występowanie

    Andy od środkowego Peru na północy po północne Chile i Argentynę na południu.

  • Środowisko życia

    Stepowe płaskowyża powyżej granicy lasów, na wysokości do 5500 m n.p.m.

Pożywienie

Trawa, liście oraz pączki krzewów.

Rozmnażanie

Po ciąży trwającej 330-350 dni rodzi się jedno młode.

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony
Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

  • Na I załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.

    Gatunek objęty regionalnym, europejskim programem hodowlanym EEP.

Ciekawostki

Tworzy haremowe grupy rodzinne złożone z 6-19 osobników (samca i samic z młodymi).

  • Wikunie są aktywne w ciągu dnia.

    Mają niezwykle duże serce, którego masa jest o około 50% większa niż u innych ssaków tej samej wielkości, co jest przystosowaniem do przebywania na dużych wysokościach. Ich wełna o doskonałej jakości była powodem intensywnych polowań na te zwierzęta.

AKTUALNOŚCI

  • Z głębokim żalem przyjęliśmy wiadomość o śmierc...
  • Od soboty - 10 października zostaje przywrócony obowi...
  • Z głębokim żalem przyjęliśmy wiadomość, że we w...
  • Informujemy, że Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologi...
  • Podczas wizyty w zoo warto odwiedzić dwa gatunki drapi...
  • Krakowskie ZOO ma propozycje dla rodzin spędzających ...
  • Na wybiegach zwierząt kopytnych można zaobserwować m...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: