ssaki






  • Wikunia // Vicugna vicugna

    |
  • Wikunia // Vicugna vicugna

    |
  • Wikunia // Vicugna vicugna

    |

Wikunia

Vicugna vicugna

  • Występowanie

    Andy od środkowego Peru na północy po północne Chile i Argentynę na południu.

  • Środowisko życia

    Stepowe płaskowyża powyżej granicy lasów, na wysokości do 5500 m n.p.m.

Pożywienie

Trawa, liście oraz pączki krzewów.

Rozmnażanie

Po ciąży trwającej 330-350 dni rodzi się jedno młode.

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony
Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

  • Na I załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.

    Gatunek objęty regionalnym, europejskim programem hodowlanym EEP.

Ciekawostki

Tworzy haremowe grupy rodzinne złożone z 6-19 osobników (samca i samic z młodymi).

  • Wikunie są aktywne w ciągu dnia.

    Mają niezwykle duże serce, którego masa jest o około 50% większa niż u innych ssaków tej samej wielkości, co jest przystosowaniem do przebywania na dużych wysokościach. Ich wełna o doskonałej jakości była powodem intensywnych polowań na te zwierzęta.

AKTUALNOŚCI

  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
  • Zakończył się konkurs fotograficzny pt. "Zagrożone ...
  • W związku z zagrożeniem koronawirusem Zoo będzie nie...
  • 9-15 marca w 11 ogrodach zoologicznych w Polsce, pod ha...
  • W egzotarium zamieszkały żółwie McCorda. Jest to no...
  • Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologiczny w Krakowie o...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: