ssaki






  • Wielbłąd dwugarbny // Camelus bactrianus

    |
  • Wielbłąd dwugarbny // Camelus bactrianus

    |

Wielbłąd dwugarbny

Camelus bactrianus

  • Występowanie

    W stanie dzikim – głównie na pustyni Gobi i na półpustyniach Chin. W formie udomowionej – rozprzestrzeniony w wielu krajach.

  • Środowisko życia

    Pustynie i półpustynie, suche stepy.

Pożywienie

Roślinność pustynna, nawet suche pędy, nie zjadane przez inne ssaki.

  • Zwierzę to jest bardzo odporne na brak wody.

Rozmnażanie

Po ciąży trwającej około 13 miesięcy rodzi się zwykle 1 młode, które w chwili narodzin waży średnio około 35 kg.

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony
Przyrody) dziki wielbłąd dwugarbny (Camelus bactrianus ferus) zaliczony jest do kategorii CR – krytycznie zagrożony wyginięciem.

Ciekawostki

Jest wykorzystywany jako zwierzę juczne i wierzchowe, rzadziej użytkowany jako siła pociągowa, dostarcza także mleka, mięsa, wełny i skóry.

  • Wielbłąd dwugarbny porusza się inochodem – to znaczy, że nogi jednej strony ciała poruszają się jednocześnie.

     

AKTUALNOŚCI

  • Informujemy, że Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologi...
  • Podczas wizyty w zoo warto odwiedzić dwa gatunki drapi...
  • Krakowskie ZOO ma propozycje dla rodzin spędzających ...
  • Na wybiegach zwierząt kopytnych można zaobserwować m...
  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
  • Zakończył się konkurs fotograficzny pt. "Zagrożone ...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: