ssaki






  • Walabia Benetta //  Macropus rufogriseus

    |

Walabia Benetta

Macropus rufogriseus

  • Występowanie

    Wschodnia i południowo-wschodnia Australia oraz Tasmania.

  • Środowisko życia

    Zamieszkuje otwarte tereny przybrzeżne.

Pożywienie

Typowy roślinożerca.

  • Żywi się głównie liśćmi i trawą.

Rozmnażanie

Po krótkim, około 35 – dniowym okresie ciąży samica rodzi młode wielkości ziarna fasoli, nagie i ślepe.

  • Wędruje ono wzdłuż wylizanej przez matkę trasy od jej dróg rodnych do wnętrza torby.

    Tam obejmuje pyszczkiem sutek matki i rozwija się dalej przez około 7 miesięcy.

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

Ciekawostki

W naszym ZOO regularnie się rozmnaża

  • Poczucie bezpieczeństwa w torbie matki jest tak mocne, że w razie niebezpieczeństwa nawet już wyrośnięty, prawie dorosły osobnik szuka tam schronienia.

AKTUALNOŚCI

  • Informujemy, że Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologi...
  • Podczas wizyty w zoo warto odwiedzić dwa gatunki drapi...
  • Krakowskie ZOO ma propozycje dla rodzin spędzających ...
  • Na wybiegach zwierząt kopytnych można zaobserwować m...
  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
  • Zakończył się konkurs fotograficzny pt. "Zagrożone ...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: