ptaki






  • Uszak siwy // Crossoptilon auritum

    |

Uszak siwy

Crossoptilon auritum

  • Występowanie

    Chiny.

  • Środowisko życia

    Zamieszkuje lasy iglaste i mieszane, łąki powyżej granicy lasu (do wysokości 3 500 m n.p.m.).

Pożywienie

Głównie pokarm roślinny-pączki i liście, owoce, nasiona.

  • Dietę uzupełnia owadami.

Rozmnażanie

Gatunek monogamiczny – kogut łączy się z jedną kurą.

  • Gniazdo zakłada na ziemi, w zagłębieniu pod osłoną roślinności. W zniesieniu 6-12 jaj, wysiaduje tylko samica 24-28 dni.

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

 

Ciekawostki

Poza okresem lęgowym ptaki te łączą się w niewielkie stada.

  • Uszak siwy jest najpospolitszym gatunkiem spośród wszystkich gatunków uszaków utrzymywanych przez w hodowców.

AKTUALNOŚCI

  • W dniu 19 maja 2024r. w godz. 8-19 na Alei Wędro...
  • ...
  • Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologiczny w Krakowie z...
  • Zapraszamy dzieci wraz z opiekunami na zimowe spotkania...
  • W Żyrafiarni i w pawilonie hipopotamów można zobaczy...
  • Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologiczny przyłączy...
  • Krakowskie ZOO zaprasza w Święta Bożego Narodzenia d...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE