ssaki






  • Uchatka patagońska // Otaria flavescens

    |
  • Uchatka patagońska // Otaria flavescens

    |
  • Uchatka patagońska // Otaria flavescens

    |

Uchatka patagońska

Otaria flavescens

  • Występowanie

    Wybrzeże Ameryki Południowej od Peru po przylądek Horn.

  • Środowisko życia

    Żyją w środowisku wodnym, ale również sprawnie poruszają się po lądzie.

Pożywienie

Ryby i głowonogi.

Rozmnażanie

Ciąża trwa ok. 11 miesięcy, samica rodzi 1 młode, które osiąga dojrzałość płciową pomiędzy 4 i 5 rokiem życia.

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony
Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

  • Gatunek objęty regionalną, europejską księgą rodowodową ESB.

Ciekawostki

Uchatki są najsprawniej poruszającymi się na lądzie płetwonogimi. Posiadają niewielkie małżowiny uszne, od obecności których pochodzi nazwa zwierzęcia. Inna nazwa – lew morski uzasadniona jest charakterystycznym, grzmiącym rykiem wydawanym przez samce i grzywą, porastającą ich grzbiet
i kark. Pod wodą uchatki przebywają zwykle około 5 minut, nurkują na głębokość do 100 metrów.

AKTUALNOŚCI

  • Informujemy, że Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologi...
  • Podczas wizyty w zoo warto odwiedzić dwa gatunki drapi...
  • Krakowskie ZOO ma propozycje dla rodzin spędzających ...
  • Na wybiegach zwierząt kopytnych można zaobserwować m...
  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
  • Zakończył się konkurs fotograficzny pt. "Zagrożone ...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: