ssaki






  • Tygrys amurski  // Panthera tigris altaica

    |
  • Tygrys amurski // Panthera tigris altaica

    |

Tygrys amurski

Panthera tigris altaica

  • Występowanie

    Wschodnie regiony Rosji, pogranicze rosyjsko-chińskie, w dolnym biegu rzeki Amur.

  • Środowisko życia

    Tajga, górskie lasy iglaste i mieszane, często w pobliżu rzek i potoków.

Pożywienie

Jeleniowate, dziki, mniejsze ssaki, ptaki, gady, ryby.

  • Poluje głównie nocą.

    Ocenia się, że jeden atak na dwadzieścia kończy się sukcesem.

     

Rozmnażanie

Po 105-dniowej ciąży rodzą się 2-3 młode.

  • Matkę opuszczają w wieku 2 lat.

    Samiec nie bierze udziału w wychowywaniu młodych.

     

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony
Przyrody) podgatunek zaliczony do kategorii EN – zagrożony wyginięciem.

  • Na I załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.

    Podgatunek objęty regionalnym, europejskim programem hodowlanym EEP.

Ciekawostki

Tygrys amurski jest największym ze współcześnie żyjących kotów: osiąga masę do 320 kg, długość ciała do 2,5 m.

  • Posiada najjaśniejsze i najdłuższe futro spośród tygrysów.

    Prowadzi samotniczy tryb życia.

    Jeden osobnik zajmuje terytorium do 1000 km2.

AKTUALNOŚCI

  • W naszym sklepiku, który znajduje się tuż za kasami ...
  • Wiosną i latem sprowadziliśmy do ogrodu gatunki zwier...
  • Serdecznie zapraszamy dzieci i młodzież oraz doros...
  • Już w najbliższy wtorek, 22 czerwca w Krakowskim Ogro...
  • W piątkowy wieczór 11 czerwca już po raz czternasty ...
  • Zapraszamy we wtorek, 8 czerwca do naszego ogrodu na ob...
  • Krakowski Ogród Zoologiczny zaprasza na Dzień Dziecka...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
Koncepcja i realizacja: