ptaki






  • Struś afrykański // Struthio camelus

    |
  • Struś afrykański // Struthio camelus

    |
  • Struś afrykański // Struthio camelus

    |
  • Struś afrykański // Struthio camelus

    |
  • Struś afrykański // Struthio camelus

    |

Struś afrykański

Struthio camelus

  • Występowanie

    Afryka na terenie południowej Sahary, Sudan, Etiopia, Somalia po Kenię, południowa Kenia po Tanzanię i Afryka Południowa.

  • Środowisko życia

    Pustynie, półpustynie, sawanny

 

 

Pożywienie

Roślinożerne. Dietę uzupełniają owadami i niewielkimi kręgowcami.

Rozmnażanie

Samcowi towarzyszy harem samic.

  • Gniazdo ma postać płytkiego dołu o średnicy 3 m, wygrzebanego w piasku lub ziemi. W gnieździe znajdują się jaja wszystkich 2-5 samic haremu. Wysiadywane są 42-46 dni przez dominującą samicę, którą zmienia samiec.

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

  • Populacja żyjąca na Saharze, w Somalii, Kenii i Tanzanii objęta jest I załącznikiem Konwencji Waszyngtońskiej.

Ciekawostki

Największy ptak żyjący obecnie na ziemi, najszybszy spośród nielotnych ptaków lądowych.

  • Na dłuższych dystansach biega z prędkością 50 km/h, a na krótszych – nawet do 70 km/h. Jego stopy zakończone są tylko 2 palcami. Ma doskonały wzrok – widzi dobrze na odległość do około 5 km.

AKTUALNOŚCI

  • Z głębokim żalem przyjęliśmy wiadomość, że we w...
  • Informujemy, że Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologi...
  • Podczas wizyty w zoo warto odwiedzić dwa gatunki drapi...
  • Krakowskie ZOO ma propozycje dla rodzin spędzających ...
  • Na wybiegach zwierząt kopytnych można zaobserwować m...
  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: