ptaki






  • Sowa śnieżna // Nyctea scandiaca

    |
  • |
  • |

Sowa śnieżna

Nyctea scandiaca

  • Występowanie

    Północne rejony Eurazji i Ameryki Północnej.

  • Środowisko życia

    Tundra, wrzosowiska, tereny przybrzeżne.

Pożywienie

Gryzonie, głównie lemingi, ptaki, sporadycznie ryby, płazy, skorupiaki, chrząszcze.

Rozmnażanie

Gnieździ się na wyżej położonych, pagórkowatych torfowiskach i w zagłębieniach terenu. Samica składa od 3 do 10 jaj. Po 31-33 dniach wykluwają się szarobiałe pisklęta. Samiec aktywnie uczestniczy w odchowie młodych.

  •  

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

Na II załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.

Ciekawostki

W gatunku tego występuje dymorfizm płciowy – samiec jest niemal całkowicie biało ubarwiony, samica jest większa, obficie cętkowana. W Polsce bardzo rzadko obserwowana na północy kraju.

AKTUALNOŚCI

  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
  • Zakończył się konkurs fotograficzny pt. "Zagrożone ...
  • W związku z zagrożeniem koronawirusem Zoo będzie nie...
  • 9-15 marca w 11 ogrodach zoologicznych w Polsce, pod ha...
  • W egzotarium zamieszkały żółwie McCorda. Jest to no...
  • Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologiczny w Krakowie o...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: