ssaki






  • Słoń indyjski  // Elephas maximus

    |
  • Słoń indyjski  // Elephas maximus

    |
  • Słoń indyjski  // Elephas maximus

    |

Słoń indyjski

Elephas maximus

  • Występowanie

    Indie, Chiny, Cejlon, Sumatra, Borneo.

  • Środowisko życia

    Słoń indyjski zamieszkuje zróżnicowane środowiska – od gęstej dżungli po otwarte tereny trawiaste.

Pożywienie

Trawa, liście, miękkie pędy roślin, owoce.

Rozmnażanie

Ciąża trwa około 21 miesięcy.

  • Rodzi się jedno młode ważące do 100 kg.

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii EN – zagrożony wyginięciem.

  • Na I załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.

    Objęty programem EEP.

Ciekawostki

W Azji wykorzystywany jako zwierzę pociągowe, juczne i wierzchowe.

  • Słonie prowadzą stadny tryb życia. Przewodnikiem stada jest stara samica.

     

AKTUALNOŚCI

  • Zapraszamy dzieci wraz z opiekunami na zimowe spotkania...
  • W Żyrafiarni i w pawilonie hipopotamów można zobaczy...
  • Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologiczny przyłączy...
  • Krakowskie ZOO zaprasza w Święta Bożego Narodzenia d...
  • Krakowskie ZOO zaprasza na Mikołajki! Święty Mikoła...
  • W dniu 8 sierpnia samica kondora wielkiego Beti, która...
  • W dniu 21 września, w obecności Prezydenta Krakowa, p...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
Koncepcja i realizacja: