ptaki






  • Sęp kasztanowaty // Aegypius monachus

    |
  • |

Sęp kasztanowaty

Aegypius monachus

  • Występowanie

    Południowa Palearktyka. Zamieszkuje Półwysep Iberyjski, Bałkany, pasma górskie Azji aż po Pacyfik. Zimuje w Sudanie, Pakistanie, Indiach, Korei, na Środkowym Wschodzie.

  • Środowisko życia

    Wyżej położone zadrzewione obszary, lasy górskie, łąki, stepy.

Pożywienie

Głównie padlina, rzadziej poluje na żywe zwierzęta.

Rozmnażanie

Gniazdo zakłada najczęściej wysoko na drzewach, rzadziej na skałach. W zniesieniu zwykle 1 jajo, okres inkubacji trwa 54-56 dni.

  •  

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii NT – bliski zagrożenia.

Na II Załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.

Gatunek objęty regionalnym, europejskim programem hodowlanym EEP.

Ciekawostki

Przypuszcza się, że ptak ten mógł w XIX wieku gnieździć się w Tatrach.

AKTUALNOŚCI

  • Z głębokim żalem przyjęliśmy wiadomość o śmierc...
  • Od soboty - 10 października zostaje przywrócony obowi...
  • Z głębokim żalem przyjęliśmy wiadomość, że we w...
  • Informujemy, że Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologi...
  • Podczas wizyty w zoo warto odwiedzić dwa gatunki drapi...
  • Krakowskie ZOO ma propozycje dla rodzin spędzających ...
  • Na wybiegach zwierząt kopytnych można zaobserwować m...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: