ssaki






  • Renifer // Rangifer tarandus

    |
  • Renifer // Rangifer tarandus

    |
  • Renifer // Rangifer tarandus

    |
  • Renifer // Rangifer tarandus

    |

Renifer

Rangifer tarandus

  • Występowanie

    Północne rejony Ameryki Północnej i Eurazji.

  • Środowisko życia

    Arktyczna tundra i lasotundra.

Pożywienie

Porosty, mchy, trawy, liście, pączki drzew i krzewów.

Rozmnażanie

Młode rodzą się na przełomie maja i czerwca, po ciąży trwającej 221-237 dni. Laktacja trwa około
6 miesięcy.

  •  

     

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony
Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

Ciekawostki

Charakterystyczną cechą reniferów jest obecność poroża u osobników obu płci.

  • Jest ono półkoliście zakrzywione, zakończone rozgałęzieniami, nieco mniejsze u samic. Renifery odbywają dalekie wędrówki, nawet na odległość do 2000 km.

AKTUALNOŚCI

  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
  • Zakończył się konkurs fotograficzny pt. "Zagrożone ...
  • W związku z zagrożeniem koronawirusem Zoo będzie nie...
  • 9-15 marca w 11 ogrodach zoologicznych w Polsce, pod ha...
  • W egzotarium zamieszkały żółwie McCorda. Jest to no...
  • Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologiczny w Krakowie o...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: