ptaki






  • Puszczyk // Strix aluco

    |

Puszczyk

Strix aluco

  • Występowanie

    Niemal cała Europa, północna Afryka, Azja (północno-zachodnie Indie, południowe Chiny, Korea, Tajwan).

  • Środowisko życia

    Lasy liściaste i mieszane, parki, zadrzewienia w pobliżu siedzib ludzkich.
    Spotykany nawet w centrum dużych miast.

Pożywienie

Gryzonie, ptaki do wielkości bażanta, żaby, owady, padlina.

Rozmnażanie

Gniazduje w obszernych dziuplach, opuszczonych gniazdach innych ptaków, szczelinach skalnych, zabudowaniach. Chętnie zajmuje odpowiednie skrzynki lęgowe. W zniesieniu 2-4 jaja, inkubacja trwa 28-30 dni.

  •  

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

Na II załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.

Ciekawostki

Puszczyk jest najpospolitszą sową Palearktyki. Prowadzi najbardziej nocny tryb życia spośród wszystkich sów Europy.

AKTUALNOŚCI

  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
  • Zakończył się konkurs fotograficzny pt. "Zagrożone ...
  • W związku z zagrożeniem koronawirusem Zoo będzie nie...
  • 9-15 marca w 11 ogrodach zoologicznych w Polsce, pod ha...
  • W egzotarium zamieszkały żółwie McCorda. Jest to no...
  • Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologiczny w Krakowie o...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: