ptaki






  • Puszczyk uralski // Strix uralensis

    |
  • |

Puszczyk uralski

Strix uralensis

  • Występowanie

    Eurazja: od Skandynawii i krajów nadbałtyckich aż po Morze Japońskie oraz wyspowe obszary Karpat, Alp i Gór Dynarskich.

  • Środowisko życia

    Puszcze, duże kompleksy leśne, zarówno iglaste, jak i mieszane.

Pożywienie

Gryzonie leśne, młode zające, drobne i średniej wielkości ptaki. Dietę uzupełnia płazami, jaszczurkami, owadami.

Rozmnażanie

Gnieździ się w dużych dziuplach lub opuszczonych gniazdach ptaków drapieżnych. W zniesieniu zwykle 2-4 jaja, wysiadywane przez samicę 28-34 dni.

  •  

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) i Polskiej Czerwonej Księgi gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

Na II załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.

Ciekawostki

Nasz ogród uczestniczył w programie reintrodukcji puszczyka uralskiego, realizowanym od roku 2009 w północno-wschodnich Alpach. Celem było przywrócenie tego gatunku na obszary dawnego występowania.

AKTUALNOŚCI

  • W czasie zbliżających się ferii zapraszamy rodziny z...
  • ...
  • Po raz pierwszy Krakowski Ogród Zoologiczny zaprasza w...
  • Krakowski Ogród Zoologiczny zaprasza rodziny z dziećm...
  • Grudzień, śnieg, magiczny czas. Mamy teraz wyjątkow...
  • Rozpoczynamy świąteczną akcję „Zostań Przyjaciel...
  • Przed nami niesamowity świąteczny czas. Zanim nadejd...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
Koncepcja i realizacja: