ptaki






  • Puszczyk maszarny // Strix nebulosa

    |
  • |

Puszczyk mszarny

Strix nebulosa

  • Występowanie

    Północne rejony Europy, Azji i Ameryki Północnej.

  • Środowisko życia

    Tajga, borealne regiony górskie, torfowiska, lasotundra z gęstymi zaroślami.

Pożywienie

Głównie gryzonie. Poluje również na ptaki, żaby, duże owady, wiewiórki, zające.

Rozmnażanie

Gniazduje w opuszczonych gniazdach ptaków drapieżnych, czasem odbierając je prawowitym właścicielom. Gnieździ się również w złomach grubych pni drzew. W zniesieniu zwykle 3-4 jaja, samica wysiaduje je 28-30 dni.

  •  

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) i Polskiej Czerwonej Księgi gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

Na II załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.

Ciekawostki

W Polsce po roku 1945 gatunek ten pojawiał się nieregularnie na terenie Puszczy Białowieskiej. Po roku 2010 stwierdzono jego lęgi na Polesiu Lubelskim.

AKTUALNOŚCI

  • Z głębokim żalem przyjęliśmy wiadomość, że we w...
  • Informujemy, że Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologi...
  • Podczas wizyty w zoo warto odwiedzić dwa gatunki drapi...
  • Krakowskie ZOO ma propozycje dla rodzin spędzających ...
  • Na wybiegach zwierząt kopytnych można zaobserwować m...
  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: