ptaki






  • Puchacz // Bubo bubo

    |

Puchacz

Bubo bubo

  • Występowanie

    Europa i Azja z wyjątkiem obszarów położonych na północy tych kontynentów.

  • Środowisko życia

    Duże kompleksy leśne, często w pobliżu terenów otwartych lub dużych śródleśnych jezior, również olsy, łęgi.

Pożywienie

Małe i średniej wielkości ssaki i ptaki. Poluje m. in. na jeże, wiewórki, gryzonie, gołębie, kuropatwy, wrony, kaczki, łyski.

Rozmnażanie

Gnieździ się w opuszczonych gniazdach ptaków drapieżnych, pod wykrotami na ziemi lub na półce skalnej. W zniesieniu 2-4 jaja, wysiadywane przez samicę 34-36 dni.

  •  

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

Na II załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.

Według Polskiej Czerwonej Księgi jest to gatunek bliski zagrożenia wyginięciem na terenie Polski.

Ciekawostki

To największa sowa europejska. Jest monogamiczna, pary przebywają razem przez całe życie.

AKTUALNOŚCI

  • Kontynuujemy Akcję Zima z Krakowską Kartą Rodzinn...
  • Jak co roku krakowski ogród zoologiczny zaprasza dziec...
  • W 2022 roku odnotowaliśmy rekordową frekwencję! Odwi...
  •   25 i 26 grudnia w godz. 12-14 można będzie ...
  • Święty Mikołaj z workiem pełnym słodyczy będzie c...
  • W miejscu budynku, w którym eksponujemy ptaki zostanie...
  • Program reintrodukcji kondora wielkiego, w który zaang...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
Koncepcja i realizacja: