ptaki






  • Pingwin Humboldta // Spheniscus humboldti

    |
  • Pingwin Humboldta // Spheniscus humboldti

    |
  • Pingwin Humboldta // Spheniscus humboldti

    |

Pingwin Humboldta

Spheniscus humboldti

  • Występowanie

    Wybrzeża Peru i Chile.

  • Środowisko życia

    Wybrzeże morskie w rejonie oddziaływania zimnego prądu morskiego, zwanego Prądem Humboldta.

Pożywienie

Głównie ryby. Dietę uzupełnia głowonogami i skorupiakami.

Rozmnażanie

W naturze rozmnaża się w ciągu całego roku. Gniazda zakłada na klifach, w jaskiniach, rozpadlinach skalnych, rzadziej na otwartej przestrzeni. W zniesieniu 2 jaja, wysiadywanie trwa 40-42 dni.

  •  

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) i Polskiej Czerwonej Księgi gatunek zaliczony do kategorii VU – narażony na wyginięcie.

Na I załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.

  • Liczebność tego gatunku zmniejsza się. Zagraża mu działalność człowieka – odłów, pozyskiwanie jaj i guana oraz związane z tym niepokojenie ptaków.

Ciekawostki

Gatunek ten tworzy niezbyt liczne kolonie.

AKTUALNOŚCI

  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
  • Zakończył się konkurs fotograficzny pt. "Zagrożone ...
  • W związku z zagrożeniem koronawirusem Zoo będzie nie...
  • 9-15 marca w 11 ogrodach zoologicznych w Polsce, pod ha...
  • W egzotarium zamieszkały żółwie McCorda. Jest to no...
  • Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologiczny w Krakowie o...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: