ptaki






  • Pelikan różowy // Pelecanus onocrotalus

    |
  • |
  • |
  • |

Pelikan różowy

Pelecanus onocrotalus

  • Występowanie

    Południowo-wschodnia Europa, Azja Mniejsza i środkowa, Indie, wyspowo w południowej i wschodniej Afryce.

  • Środowisko życia

    Brzegi śródlądowych zbiorników wodnych, delty rzek zarośniętych trzciną i krzewami, bagna z płytkimi jeziorkami, laguny, wolno płynące rzeki.

Pożywienie

Ryby łowione najczęściej zespołowo.

Rozmnażanie

Gnieździ się w koloniach. Wyprowadza 1 lęg w roku. W zniesieniu 1-3 jaj. Okres inkubacji trwa 29-36 dni. Pisklęta wykluwają się nagie, ich skóra ma ciemnoszare zabarwienie.

  •  

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

Ciekawostki

Dziób pelikana ma bardzo charakterystyczną budowę. Jego dolna część ma twarde brzegi, między którymi rozciąga się płat wiotkiej skóry. Kiedy ptak otwiera dziób pod wodą, skóra rozciąga się niczym wielka kieszeń, w którą pelikan łowi ryby. Może ona pomieścić około 10 litrów wody.

AKTUALNOŚCI

  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
  • Zakończył się konkurs fotograficzny pt. "Zagrożone ...
  • W związku z zagrożeniem koronawirusem Zoo będzie nie...
  • 9-15 marca w 11 ogrodach zoologicznych w Polsce, pod ha...
  • W egzotarium zamieszkały żółwie McCorda. Jest to no...
  • Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologiczny w Krakowie o...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: