ssaki






  • Pantera śnieżna // Uncia uncia

    |
  • Pantera śnieżna // Uncia uncia

    |
  • Pantera śnieżna // Uncia uncia

    |
  • Pantera śnieżna // Uncia uncia

    |

Pantera śnieżna

Uncia uncia

  • Występowanie

    Góry środkowej Azji do wysokości 6000 m n.p.m.

  • Środowisko życia

    Zamieszkuje tereny położone na znacznych wysokościach, aż do granicy wiecznego śniegu, dochodząc do wysokości nawet 6 000 m n.p.m.

Pożywienie

Owce górskie, koziorożce, jelonki piżmowe, młode jaki, bażanty i świstaki, zwierzęta domowe.

Rozmnażanie

Po ciąży trwającej 94-103 dni samica rodzi od 1 do 5 kociąt.

  • Młode osiągają dojrzałość płciową w wieku 2-3 lat.

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony
Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii EN – zagrożony wyginięciem.

  • Na I załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.

    Gatunek objęty regionalnym, europejskim programem hodowlanym EEP.

Ciekawostki

Ubarwienie futra doskonale maskuje ją wśród skał i śniegu, zwiększając szansę na skuteczne polowanie.

AKTUALNOŚCI

  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
  • Zakończył się konkurs fotograficzny pt. "Zagrożone ...
  • W związku z zagrożeniem koronawirusem Zoo będzie nie...
  • 9-15 marca w 11 ogrodach zoologicznych w Polsce, pod ha...
  • W egzotarium zamieszkały żółwie McCorda. Jest to no...
  • Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologiczny w Krakowie o...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: