ssaki






  • Panda mała // Ailurus fulgens

    |
  • Panda mała // Ailurus fulgens

    |
  • Panda mała // Ailurus fulgens

    |

Panda mała

Ailurus fulgens

  • Występowanie

    Północna Birma, zachodni Sichuan i Yunnan.

  • Środowisko życia

    Lasy liściaste i iglaste na wysokości od 2200 do 4800 m n.p.m.

Pożywienie

Liście bambusa, jagody, ptasie jaja.

  • .

Rozmnażanie

Pora godowa przypada na wczesną zimę.

  • Młode (od 1 do 4) rodzą się po pięciomiesięcznej ciąży.

    Gniazda zakłada w dziuplach lub w szczelinach skał.

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii EN – zagrożony wyginięciem.

  • Na I Załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.

    Gatunek objęty regionalnym, europejskim programem hodowlanym EEP.

Ciekawostki

Jedyny przedstawiciel rodziny pandowatych.

Żyje w małych grupach rodzinnych.

  • Naturalnym wrogiem tego zwierzęcia jest pantera śnieżna.

    Żyje do 14 lat.

     

AKTUALNOŚCI

  • Informujemy, że Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologi...
  • Podczas wizyty w zoo warto odwiedzić dwa gatunki drapi...
  • Krakowskie ZOO ma propozycje dla rodzin spędzających ...
  • Na wybiegach zwierząt kopytnych można zaobserwować m...
  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
  • Zakończył się konkurs fotograficzny pt. "Zagrożone ...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: