ssaki






  • Otocjon // Otocyon megalotis

    |
  • Otocjon // Otocyon megalotis

    |
  • Otocjon // Otocyon megalotis

    |
  • Otocjon // Otocyon megalotis

    |

Otocjon

Otocyon megalotis

  • Występowanie

    Afryka południowa i wschodnia.

  • Środowisko życia

    Sawanna, suche obszary trawiaste.

Pożywienie

Owady – głównie termity i chrząszcze. Zdobycz lokalizowana jest słuchem, a następnie szybko odkopywana. Dietę uzupełnia owocami, jajami, gadami i ptakami.

Rozmnażanie

Po ciąży trwającej około 70 dni rodzi się 1-6 szczeniąt.

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony
Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

Ciekawostki

Posiadają od 46 do 50 drobnych zębów (najwięcej spośród wszystkich ssaków).

  • Żyją w parach lub grupach rodzinnych.

AKTUALNOŚCI

  • Od 20 marca przez trzy tygodnie na terenie całej Polsk...
  • Zakończył się TyDzień Misji Ogrodów Zoologicznych ...
  • Znamy już zwycięzców konkursu plastycznego „Maluch...
  • Krakowski Ogród Zoologiczny zaprasza na 2. TyDzień Mi...
  • Krakowski Ogród Zoologiczny przygotowuje się do kolej...
  • Krakowski Ogród Zoologiczny zagra w 29. Finale Wielkie...
  • W czasie zbliżających się ferii zapraszamy rodziny z...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
Koncepcja i realizacja: