ssaki






  • Otocjon // Otocyon megalotis

    |
  • Otocjon // Otocyon megalotis

    |
  • Otocjon // Otocyon megalotis

    |
  • Otocjon // Otocyon megalotis

    |

Otocjon

Otocyon megalotis

  • Występowanie

    Afryka południowa i wschodnia.

  • Środowisko życia

    Sawanna, suche obszary trawiaste.

Pożywienie

Owady – głównie termity i chrząszcze. Zdobycz lokalizowana jest słuchem, a następnie szybko odkopywana. Dietę uzupełnia owocami, jajami, gadami i ptakami.

Rozmnażanie

Po ciąży trwającej około 70 dni rodzi się 1-6 szczeniąt.

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony
Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

Ciekawostki

Posiadają od 46 do 50 drobnych zębów (najwięcej spośród wszystkich ssaków).

  • Żyją w parach lub grupach rodzinnych.

AKTUALNOŚCI

  • Informujemy, że Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologi...
  • Podczas wizyty w zoo warto odwiedzić dwa gatunki drapi...
  • Krakowskie ZOO ma propozycje dla rodzin spędzających ...
  • Na wybiegach zwierząt kopytnych można zaobserwować m...
  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
  • Zakończył się konkurs fotograficzny pt. "Zagrożone ...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: