ptaki






  • Orzeł przedni // Aquila chrysaetos chrysaetos

    |
  • |
  • |

Orzeł przedni

Aquila chrysaetos chrysaetos

  • Występowanie

    Europa i Azja aż do zachodniej Syberii.

  • Środowisko życia

    Lasy w sąsiedztwie rozległych łąk, doliny rzeczne ze starodrzewami, góry.

Pożywienie

Ptaki i ssaki średniej wielkości: gryzonie, króliki, zające, świstaki, kuropatwy, w mniejszym stopniu gady i padlina.

Rozmnażanie

Gnieździ się na półkach skalnych lub w koronach wysokich drzew. Samica składa od 1 do 3 jaj, które wysiaduje przez 41-45 dni. Młode przebywają w gnieździe około 3 miesiące.

  •  

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii NT – bliski zagrożenia.

Na II Załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.

Według Polskiej Czerwonej Księgi jest to gatunek silnie zagrożony wyginięciem na terenie Polski.

Ciekawostki

W Polsce gnieździ się zaledwie około 30 par orłów przednich. Jest to gatunek objęty ścisłą ochroną. Wokół orlich gniazd obowiązuje strefa ochronna.

AKTUALNOŚCI

  • Od 20 marca przez trzy tygodnie na terenie całej Polsk...
  • Zakończył się TyDzień Misji Ogrodów Zoologicznych ...
  • Znamy już zwycięzców konkursu plastycznego „Maluch...
  • Krakowski Ogród Zoologiczny zaprasza na 2. TyDzień Mi...
  • Krakowski Ogród Zoologiczny przygotowuje się do kolej...
  • Krakowski Ogród Zoologiczny zagra w 29. Finale Wielkie...
  • W czasie zbliżających się ferii zapraszamy rodziny z...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
Koncepcja i realizacja: