ptaki






  • Orzeł cesarski // Aquila heliaca

    |

Orzeł cesarski

Aquila heliaca

  • Występowanie

    Europa południowo-wschodnia, Półwysep Pirenejski, południowo-zachodnia i środkowa Azja.

  • Środowisko życia

    Stepy i inne otwarte tereny nizinne porośnięte niewielkimi lasami.

Pożywienie

Susły, chomiki, króliki i ptaki średniej wielkości.

Rozmnażanie

Łączy się w pary na całe życie. W zniesieniu zwykle 2-3 jaja, wysiadywane przez samicę przez 43 dni.

  •  

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii VU – narażony na wyginięcie.

Na I załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.

Zagraża mu zagospodarowywanie stepów, powodujące ograniczenie bazy pokarmowej.

Ciekawostki

Orły cesarskie żyjące w Europie są ptakami wędrownymi, zimują w Afryce i Azji. Do Polski zalatują wyjątkowo.

AKTUALNOŚCI

  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
  • Zakończył się konkurs fotograficzny pt. "Zagrożone ...
  • W związku z zagrożeniem koronawirusem Zoo będzie nie...
  • 9-15 marca w 11 ogrodach zoologicznych w Polsce, pod ha...
  • W egzotarium zamieszkały żółwie McCorda. Jest to no...
  • Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologiczny w Krakowie o...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: