ptaki






  • Orzeł cesarski // Aquila heliaca

    |

Orzeł cesarski

Aquila heliaca

  • Występowanie

    Europa południowo-wschodnia, Półwysep Pirenejski, południowo-zachodnia i środkowa Azja.

  • Środowisko życia

    Stepy i inne otwarte tereny nizinne porośnięte niewielkimi lasami.

Pożywienie

Susły, chomiki, króliki i ptaki średniej wielkości.

Rozmnażanie

Łączy się w pary na całe życie. W zniesieniu zwykle 2-3 jaja, wysiadywane przez samicę przez 43 dni.

  •  

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii VU – narażony na wyginięcie.

Na I załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.

Zagraża mu zagospodarowywanie stepów, powodujące ograniczenie bazy pokarmowej.

Ciekawostki

Orły cesarskie żyjące w Europie są ptakami wędrownymi, zimują w Afryce i Azji. Do Polski zalatują wyjątkowo.

AKTUALNOŚCI

  • W czasie zbliżających się ferii zapraszamy rodziny z...
  • ...
  • Po raz pierwszy Krakowski Ogród Zoologiczny zaprasza w...
  • Krakowski Ogród Zoologiczny zaprasza rodziny z dziećm...
  • Grudzień, śnieg, magiczny czas. Mamy teraz wyjątkow...
  • Rozpoczynamy świąteczną akcję „Zostań Przyjaciel...
  • Przed nami niesamowity świąteczny czas. Zanim nadejd...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
Koncepcja i realizacja: