ptaki






  • Ohar // Tadorna tadorna

    |
  • |

Ohar

Tadorna tadorna

  • Występowanie

    Obszary położone w pobliżu wybrzeża Bałtyku, Morza Północnego i Atlantyku aż po Morze Śródziemne. W Polsce na Półwyspie Helskim

  • Środowisko życia

    Bagna i rozlewiska

Pożywienie

Głównie pokarm zwierzęcy – skorupiaki, mięczaki, owady wodne. Dietę uzupełnia pokarmem roślinnym.

Rozmnażanie

Ptaki łączą się w pary na całe życie. Gniazda zakładają w dziuplach lub opuszczonych norach innych zwierząt. W zniesieniu 8-10 jaj, inkubacja trwa około 30 dni.

  •  

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) i Polskiej Czerwonej Księgi gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

Ciekawostki

Ptaki obu płci wyglądają podobnie, u samca pojawia się w okresie letnim czerwona, guzowata narośl u nasady dzioba.

AKTUALNOŚCI

  • Informujemy, że Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologi...
  • Podczas wizyty w zoo warto odwiedzić dwa gatunki drapi...
  • Krakowskie ZOO ma propozycje dla rodzin spędzających ...
  • Na wybiegach zwierząt kopytnych można zaobserwować m...
  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
  • Zakończył się konkurs fotograficzny pt. "Zagrożone ...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: