ssaki






  • Ocelot // Leopardus pardalis

    |

Ocelot

Leopardus pardalis

  • Występowanie

    Ameryka Środkowa i północna część Ameryki Południowej.

  • Środowisko życia

    Głównie lasy deszczowe, rzadziej spotykany na obszarach porośniętych ciernistymi zaroślami.

Pożywienie

Gryzonie, oposy, króliki, ptaki, małe naczelne, ryby, żaby, owady.

Rozmnażanie

Po ciąży trwającej 79-82 dni rodzi się najczęściej 1 młode.

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony
Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

  • Na I Załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.

    Ze względu na wyjątkowo piękne i cenne futro na koty te intensywnie polowano.

Ciekawostki

Prowadzi nocny tryb życia, dzień przesypia w gęstych zaroślach.

  • Doskonale wspina się po drzewach, dobrze pływa.

AKTUALNOŚCI

  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
  • Zakończył się konkurs fotograficzny pt. "Zagrożone ...
  • W związku z zagrożeniem koronawirusem Zoo będzie nie...
  • 9-15 marca w 11 ogrodach zoologicznych w Polsce, pod ha...
  • W egzotarium zamieszkały żółwie McCorda. Jest to no...
  • Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologiczny w Krakowie o...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: