ptaki






  • Nandu szare // Rhea americana

    |
  • Nandu szare // Rhea americana

    |

Nandu szare

Rhea americana

  • Występowanie

    Wschodnia część Ameryki Południowej. Brazylia, Paragwaj, Urugwaj, Argentyna.

  • Środowisko życia

    Stepy i sawanny.


Pożywienie

Liście, nasiona, korzenie i owoce.

  • Dieta jest uzupełniana owadami, a także jaszczurkami, żabami, małymi ptakami i wężami.

Rozmnażanie

Jeden samiec łączy się z 6-15 samicami.

  • Broni swego haremu i terytorium przed innymi dorosłymi samcami. Samice składają do wspólnego gniazda 15-30 jaj. Wysiaduje je tylko samiec przez 35-40 dni. Samiec również opiekuje się pisklętami, które zaraz po wykluciu są samodzielne.

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii NT (bliski zagrożenia).

  • Na II załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.

     

Ciekawostki

Nandu posiadają doskonały wzrok, dobrze pływają i szybko biegają (mogą przekraczać prędkość 40 km/godz).

  • Długie skrzydła wykorzystują do gwałtownej zmiany kierunku.

AKTUALNOŚCI

  • Zapraszamy dzieci wraz z opiekunami na zimowe spotkania...
  • W Żyrafiarni i w pawilonie hipopotamów można zobaczy...
  • Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologiczny przyłączy...
  • Krakowskie ZOO zaprasza w Święta Bożego Narodzenia d...
  • Krakowskie ZOO zaprasza na Mikołajki! Święty Mikoła...
  • W dniu 8 sierpnia samica kondora wielkiego Beti, która...
  • W dniu 21 września, w obecności Prezydenta Krakowa, p...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
Koncepcja i realizacja: