ssaki






  • Mundżak chiński //Muntiacus reevesi

    |
  • Mundżak chiński //Muntiacus reevesi

    |
  • Mundżak chiński //Muntiacus reevesi

    |

Mundżak chiński

Muntiacus reevesi

  • Występowanie

    Południowo-wschodnie Chiny, Tajwan. Introdukowany w Anglii na początku XX wieku.

  • Środowisko życia

    Lasy i zarośla. Spotykany na wysokości do 3 500 m n.p.m.

Pożywienie

Rośliny zielne, liście krzewów, gałązki, owoce.

 

Rozmnażanie

Rozmnaża się w ciągu całego roku. Po ciąży trwającej około 210 dni rodzi się jedno młode, które pozostaje pod opieką matki do 4 miesiąca życia.

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony
Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

Ciekawostki

Jest jednym z najmniejszych przedstawicieli rodziny jeleniowatych.

  • Żyje do 13 lat. W sytuacji
    zagrożenia podnosi ogon i wydaje donośny odgłos przypominający szczekanie.

AKTUALNOŚCI

  • Na prośbę  studentów Leśnictwa Uniwersytetu Rolnic...
  • Z wielką radością informujemy o narodzinach pandy ma...
  • W dniu 27 kwietnia, pochodząca z Czech samica ocelota ...
  • https://youtu.be/oDIrfMIRYVY...
  • W jednym ze zbiorników wodnych w egzotarium prezentuje...
  • Zapraszamy na wakacyjny spacer do naszego ogrodu. Na wi...
  • W dniach 19 i 20 lipca w Zoo i na pobliskiej Polanie in...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
Koncepcja i realizacja: