ssaki






  • Milu // Elaphurus davidianus

    |
  • Milu // Elaphurus davidianus

    |
  • Milu // Elaphurus davidianus

    |

Milu

Elaphurus davidianus

  • Występowanie

    Reintrodukowany w Chinach, nad Morzem Żółtym.

  • Środowisko życia

    Pierwotny zasięg występowania tych jeleni obejmował prawdopodobnie nizinne i bagniste tereny środkowych i północnych Chin. Obecnie, od roku 1985 zamieszkuje leśne rezerwaty w Chinach (Beijing Milu Park i Dafeng Milu Natural Reserve).

Pożywienie

Trawy, zielone części roślin zielnych, liście drzew i krzewów.

Rozmnażanie

Okres godowy przypada na czerwiec, kończy się w sierpniu.

Po ciąży trwającej 283-287 dni, w marcu lub kwietniu rodzi się jedno młode.

Ochrona i zgrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony
Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii EW – wymarły na wolności.

Ciekawostki

Jeleń ten został odkryty przez francuskiego misjonarza ojca Armanda Davida. Według chińskich opisów łączy w sobie cechy jelenia, krowy i osła.

  • Opisano go jako nowy gatunek w roku 1866 we Francji. W następnych latach sprowadzono te zwierzęta do Europy.

AKTUALNOŚCI

  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
  • Zakończył się konkurs fotograficzny pt. "Zagrożone ...
  • W związku z zagrożeniem koronawirusem Zoo będzie nie...
  • 9-15 marca w 11 ogrodach zoologicznych w Polsce, pod ha...
  • W egzotarium zamieszkały żółwie McCorda. Jest to no...
  • Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologiczny w Krakowie o...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: