ptaki






  • Marabut afrykański // Leptoptilos crumeniferus

    |
  • |
  • |

Marabut afrykański

Leptoptilos crumeniferus

  • Występowanie

    Środkowa i wschodnia Afryka.

  • Środowisko życia

    Sawanna, mokradła, brzegi zbiorników wodnych, spotykany również w pobliżu osad rybackich, rzeźni i na wysypiskach śmieci.

Pożywienie

Głównie padlina. Dietę uzupełnia rybami, gryzoniami, jaszczurkami, wężami, ptakami, owadami.

Rozmnażanie

Gniazda zakłada wysoko na drzewach. Tworzy kolonie liczące 20-60 par. W zniesieniu 2-3 jaja, po około 30 dniach wykluwają się pisklęta.

  •  

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

Gatunek objęty regionalną, europejską księgą rodowodową ESB.

Ciekawostki

Potężny krewniak naszego bociana, osiągający 150 cm wzrostu i do 9 kg masy ciała. Rozpiętość skrzydeł u tego gatunku dochodzi do 3 metrów.

AKTUALNOŚCI

  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
  • Zakończył się konkurs fotograficzny pt. "Zagrożone ...
  • W związku z zagrożeniem koronawirusem Zoo będzie nie...
  • 9-15 marca w 11 ogrodach zoologicznych w Polsce, pod ha...
  • W egzotarium zamieszkały żółwie McCorda. Jest to no...
  • Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologiczny w Krakowie o...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: