ssaki






  • Manul // Otocolobus manul

    |
  • Manul // Otocolobus manul

    |

Manul

Otocolobus manul

  • Występowanie

    Azja Środkowa, Iran, Afganistan, Pakistan,

  • Środowisko życia

    Zamieszkuje stepy, skaliste pustynie, równiny i góry do wysokości 4500 m n.p.m.

Pożywienie

Drobne gryzonie (myszoskoczki, karczowniki, chomiki, wiewiórki),       a także zające i ptaki.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 66-75 dni.

 

  • W kwietniu lub maju samica rodzi od 4 do 6 młodych.

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony
Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii NT – bliski zagrożenia.

  • Na II załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.

    Gatunek objęty regionalnym, europejskim programem hodowlanym EEP.

Ciekawostki

Angielska nazwa tego kota, „Pallas cat”, pochodzi od nazwiska niemieckiego przyrodnika Petera

  • Pallasa, który pierwszy opisał ten gatunek.

    Manul prowadzi nocny tryb życia.

    W ciągu dnia ukrywa
    się w norach innych zwierząt, małych jaskiniach i rozpadlinach skalnych.

AKTUALNOŚCI

  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
  • Zakończył się konkurs fotograficzny pt. "Zagrożone ...
  • W związku z zagrożeniem koronawirusem Zoo będzie nie...
  • 9-15 marca w 11 ogrodach zoologicznych w Polsce, pod ha...
  • W egzotarium zamieszkały żółwie McCorda. Jest to no...
  • Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologiczny w Krakowie o...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: