ssaki






  • Mangaba czarna // Lophocebus aterrimus

    |

Mangaba czarna

Lophocebus aterrimus

  • Występowanie

    Afryka Centralna, na południe od rzeki Kongo.

  • Środowisko życia

    Lasy.

Pożywienie

Głównie owoce i nasiona. Dietę uzupełnia młodymi liśćmi, nektarem, kwiatami, owadami, małymi gadami.

Rozmnażanie

Ciąża trwa około 170 dni. Samica rodzi zazwyczaj jedno młode, które pozostaje pod jej opieką około 1,5 roku.

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii NT – bliski zagrożenia.

  • Na II załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.

    Gatunek objęty regionalną, europejską księgą rodowodową ESB.

Ciekawostki

Małpy te żyją w stadach liczących od kilku do kilkunastu osobników.

  • Mangaby czarne porozumiewają się między sobą wykorzystując mimikę twarzy.

AKTUALNOŚCI

  • Z głębokim żalem przyjęliśmy wiadomość o śmierc...
  • Od soboty - 10 października zostaje przywrócony obowi...
  • Z głębokim żalem przyjęliśmy wiadomość, że we w...
  • Informujemy, że Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologi...
  • Podczas wizyty w zoo warto odwiedzić dwa gatunki drapi...
  • Krakowskie ZOO ma propozycje dla rodzin spędzających ...
  • Na wybiegach zwierząt kopytnych można zaobserwować m...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: