ssaki






  • Mangaba czarna // Lophocebus aterrimus

    |

Mangaba czarna

Lophocebus aterrimus

  • Występowanie

    Afryka Centralna, na południe od rzeki Kongo.

  • Środowisko życia

    Lasy.

Pożywienie

Głównie owoce i nasiona. Dietę uzupełnia młodymi liśćmi, nektarem, kwiatami, owadami, małymi gadami.

Rozmnażanie

Ciąża trwa około 170 dni. Samica rodzi zazwyczaj jedno młode, które pozostaje pod jej opieką około 1,5 roku.

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii NT – bliski zagrożenia.

  • Na II załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.

    Gatunek objęty regionalną, europejską księgą rodowodową ESB.

Ciekawostki

Małpy te żyją w stadach liczących od kilku do kilkunastu osobników.

  • Mangaby czarne porozumiewają się między sobą wykorzystując mimikę twarzy.

AKTUALNOŚCI

  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
  • Zakończył się konkurs fotograficzny pt. "Zagrożone ...
  • W związku z zagrożeniem koronawirusem Zoo będzie nie...
  • 9-15 marca w 11 ogrodach zoologicznych w Polsce, pod ha...
  • W egzotarium zamieszkały żółwie McCorda. Jest to no...
  • Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologiczny w Krakowie o...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: