ssaki






  • Leniwiec dwupalczasty // Choloepus didactylus

    |

Leniwiec dwupalczasty

Choloepus didactylus

  • Występowanie

    Wenezuela, Gujana i północna Brazylia.

  • Środowisko życia

    Wilgotne lasy nizinne.

Pożywienie

Liście, pędy roślin i owoce.

Rozmnażanie

Ciąża trwa około 10 miesięcy.

  • W miocie tylko jedno młode, które przyczepia się do włosów na piersi i brzuchu matki.

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

  • Gatunek objęty regionalną, europejską księgą rodowodową ESB.

Ciekawostki

Jego przednie, dwupalczaste kończyny zakończone są potężnymi pazurami.

  • Długie, wełniste futro leniwców żyjących na wolności porośnięte jest glonami, a pomiędzy włosami bytują ćmy i chrząszcze.

     

AKTUALNOŚCI

  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
  • Zakończył się konkurs fotograficzny pt. "Zagrożone ...
  • W związku z zagrożeniem koronawirusem Zoo będzie nie...
  • 9-15 marca w 11 ogrodach zoologicznych w Polsce, pod ha...
  • W egzotarium zamieszkały żółwie McCorda. Jest to no...
  • Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologiczny w Krakowie o...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: