ssaki






  • Lemur katta // Lemur catta

    |
  • Lemur katta // Lemur catta

    |
  • Lemur katta // Lemur catta

    |

Lemur katta

Lemur catta

  • Występowanie

    Południowo-zachodnia część Madagaskaru.

  • Środowisko życia

    Suche, otwarte tereny, rzadziej lasy.

Pożywienie

Owoce, nasiona, liście, młode pędy roślin, kwiaty i drobne bezkręgowce.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 134-138 dni.

  • Samica rodzi zazwyczaj 1, czasem 2 młode o masie 50-80 g, które po urodzeniu przyczepiają się do futra matki.

    Matka opiekuje się młodymi przez 6 miesięcy.

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii EN – zagrożony wyginięciem.

  • Na I załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.

    Gatunek objęty regionalną, europejską księgą rodowodową ESB.

Ciekawostki

Lemur katta jest jedynym lemurem prowadzącym naziemny tryb życia.

  • Jak wszystkie lemury należy do małpiatek – najprymitywniejszej grupy zwierząt naczelnych.

    Jest aktywny w dzień, co jest cechą rzadko spotykaną u lemurowatych.

    Żyje w grupach liczących od 5 do 20 osobników.

AKTUALNOŚCI

  • Informujemy, że Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologi...
  • Podczas wizyty w zoo warto odwiedzić dwa gatunki drapi...
  • Krakowskie ZOO ma propozycje dla rodzin spędzających ...
  • Na wybiegach zwierząt kopytnych można zaobserwować m...
  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
  • Zakończył się konkurs fotograficzny pt. "Zagrożone ...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: