ptaki






  • Łabędź czarny // Cygnus atratus

    |
  • |
  • |

Łabędź czarny

Cygnus atratus

  • Występowanie

    Australia, Tasmania, Nowa Zelandia

  • Środowisko życia

    Różnego rodzaju stojące i wolno płynące wody śródlądowe, zatoki morskie i laguny, zbiorniki wodne w parkach.

Pożywienie

Różne części roślin wodnych, wodorosty. Żerują również na pastwiskach i okresowo zalewanych polach.

Rozmnażanie

Gniazda zakładają na suchym lądzie lub wśród roślinności bagiennej. W zniesieniu zwykle 5-6 jaj, okres inkubacji wynosi 36-40 dni. Często gniazduje w koloniach.

 

  •  

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

Ciekawostki

W Europie odnotowano przypadki pomyślnego gniazdowania łabędzi czarnych zbiegłych z niewoli. Pod względem wymagań środowiskowych jest to gatunek zbliżony do łabędzia niemego.

AKTUALNOŚCI

  • Informujemy, że Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologi...
  • Podczas wizyty w zoo warto odwiedzić dwa gatunki drapi...
  • Krakowskie ZOO ma propozycje dla rodzin spędzających ...
  • Na wybiegach zwierząt kopytnych można zaobserwować m...
  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
  • Zakończył się konkurs fotograficzny pt. "Zagrożone ...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: