ptaki






  • Kukabura chichotliwa // Dacelo novaeguineae

    |
  • |
  • |

Kukabura chichotliwa

Dacelo novaeguineae

  • Występowanie

    Nowa Gwinea, Tasmania, wschodnia i południowa Australia.

  • Środowisko życia

    Brzegi lasów, luźne zadrzewienia.

Pożywienie

Jaszczurki, węże, owady, kraby, ptasie pisklęta, inne drobne kręgowce.

Rozmnażanie

Jest gatunkiem monogamicznym, ptaki łączą się w trwałe pary. Gniazduje w dziuplach, termitierach, budkach lęgowych. Składa najczęściej 2-3 jaja. Inkubacja trwa 24-29 dni.

  •  

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

Ciekawostki

Jest największym zimorodkiem. Wydaje bardzo charakterystyczny głos przypominający ludzki śmiech.

AKTUALNOŚCI

  • Informujemy, że Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologi...
  • Podczas wizyty w zoo warto odwiedzić dwa gatunki drapi...
  • Krakowskie ZOO ma propozycje dla rodzin spędzających ...
  • Na wybiegach zwierząt kopytnych można zaobserwować m...
  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
  • Zakończył się konkurs fotograficzny pt. "Zagrożone ...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: