ssaki






  • Kot argentyński // Leopardus geoffroyi

    |

Kot argentyński

Leopardus geoffroyi

  • Występowanie

    Boliwijskie i argentyńskie Andy, południowa część Paragwaju i Brazylii, zachodnia część Urugwaju i Chile.

  • Środowisko życia

    Zamieszkuje stepy, lasy, tereny górzyste do wysokości 3300 m n.p.m.

Pożywienie

Gryzonie, ryby, żaby, ptaki, zające.

Rozmnażanie

Po ciąży trwającej 62-76 dni samica rodzi 1-3 młode, które osiągają dojrzałość płciową w wieku
około 18 miesięcy.

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony
Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

  • Na I Załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.

    Gatunek objęty regionalnym, europejskim programem hodowlanym EEP.

Ciekawostki

Prowadzi nocny tryb życia, dzień przesypia w gęstych zaroślach.

  • Doskonale wspina się po drzewach i świetnie pływa.

    Gatunek samotniczy, prowadzi nocny tryb życia.

    Żyje do 15 lat.

AKTUALNOŚCI

  • Informujemy, że Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologi...
  • Podczas wizyty w zoo warto odwiedzić dwa gatunki drapi...
  • Krakowskie ZOO ma propozycje dla rodzin spędzających ...
  • Na wybiegach zwierząt kopytnych można zaobserwować m...
  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
  • Zakończył się konkurs fotograficzny pt. "Zagrożone ...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: