ptaki






  • Koroniec plamoczuby // Goura victoria

    |
  • |
  • |

Koroniec plamoczuby

Goura victoria

  • Występowanie

    Nowa Gwinea

  • Środowisko życia

    Tereny podmokłe, bagna, lasy.

Pożywienie

Głównie jagody i nasiona.

Rozmnażanie

W zniesieniu 1 jajo, okres inkubacji wynosi 30 dni.

  •  

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii NT – bliski zagrożenia.

Na II załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.

Gatunek objęty regionalną, europejską księgą rodowodową ESB.

W naturze zagrożony z powodu degradacji środowiska, nielegalnych odłowów i polowań.

Ciekawostki

Największy z żyjących gołębi. Jest ptakiem naziemnym, w razie niebezpieczeństwa chroni się na drzewach.

AKTUALNOŚCI

  • Zapraszamy dzieci wraz z opiekunami na zimowe spotkania...
  • W Żyrafiarni i w pawilonie hipopotamów można zobaczy...
  • Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologiczny przyłączy...
  • Krakowskie ZOO zaprasza w Święta Bożego Narodzenia d...
  • Krakowskie ZOO zaprasza na Mikołajki! Święty Mikoła...
  • W dniu 8 sierpnia samica kondora wielkiego Beti, która...
  • W dniu 21 września, w obecności Prezydenta Krakowa, p...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
Koncepcja i realizacja: