ptaki






  • |

Konura nandaj

Nandayus nenday

  • Występowanie

    Boliwia, Brazylia, Paragwaj, Argentyna.

  • Środowisko życia

    Lasy galeriowe, sawanny, pastwiska, zarośla.

Pożywienie

Nasiona, owoce, kwiaty, pączki drzew i krzewów.

Rozmnażanie

Gniazduje w dziuplach drzew. W zniesieniu zwykle 4 jaja, okres inkubacji wynosi 21-23 dni.

  •  

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

Na II załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.

Ciekawostki

W hodowli ptaki te szybko się oswajają. Są bardzo hałaśliwe.

AKTUALNOŚCI

  • Na prośbę  studentów Leśnictwa Uniwersytetu Rolnic...
  • Z wielką radością informujemy o narodzinach pandy ma...
  • W dniu 27 kwietnia, pochodząca z Czech samica ocelota ...
  • https://youtu.be/oDIrfMIRYVY...
  • W jednym ze zbiorników wodnych w egzotarium prezentuje...
  • Zapraszamy na wakacyjny spacer do naszego ogrodu. Na wi...
  • W dniach 19 i 20 lipca w Zoo i na pobliskiej Polanie in...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
Koncepcja i realizacja: