ptaki






  • |

Konura nandaj

Nandayus nenday

  • Występowanie

    Boliwia, Brazylia, Paragwaj, Argentyna.

  • Środowisko życia

    Lasy galeriowe, sawanny, pastwiska, zarośla.

Pożywienie

Nasiona, owoce, kwiaty, pączki drzew i krzewów.

Rozmnażanie

Gniazduje w dziuplach drzew. W zniesieniu zwykle 4 jaja, okres inkubacji wynosi 21-23 dni.

  •  

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

Na II załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.

Ciekawostki

W hodowli ptaki te szybko się oswajają. Są bardzo hałaśliwe.

AKTUALNOŚCI

  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
  • Zakończył się konkurs fotograficzny pt. "Zagrożone ...
  • W związku z zagrożeniem koronawirusem Zoo będzie nie...
  • 9-15 marca w 11 ogrodach zoologicznych w Polsce, pod ha...
  • W egzotarium zamieszkały żółwie McCorda. Jest to no...
  • Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologiczny w Krakowie o...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: