ptaki






  • Kondor wielki // Vultur gryphus

    |
  • |
  • |
  • |
  • |
  • |

Kondor wielki

Vultur gryphus

  • Występowanie

    Andy od Wenezueli do Ziemi Ognistej.

  • Środowisko życia

    Wysokie partie gór do wysokości 5000 m n.p.m.

Pożywienie

Głównie padlina ssaków lądowych i morskich, ptasie jaja. Zdobyczy wypatruje szybując wysoko w powietrzu.

Rozmnażanie

Gnieździ się we wnękach półek skalnych na wysokich urwiskach. W zniesieniu 1 jajo, wysiadywane przez oboje rodziców około 60 dni. Młode osiąga zdolność do lotu po około 6 miesiącach, a dojrzałość płciową dopiero po 6 latach.

  •  

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii NT – bliski zagrożenia.

Na I Załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.

Gatunek objęty regionalnym, europejskim programem hodowlanym EEP.

Ciekawostki

Największy ptak drapieżny świata o rozpiętości skrzydeł do 3, 2 m i wadze do 15 kg.

Regularne przychówki od tego gatunku są wielkim sukcesem hodowlanym naszego Zoo.

AKTUALNOŚCI

  • Krakowskie ZOO ma propozycje dla rodzin spędzających ...
  • Na wybiegach zwierząt kopytnych można zaobserwować m...
  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
  • Zakończył się konkurs fotograficzny pt. "Zagrożone ...
  • W związku z zagrożeniem koronawirusem Zoo będzie nie...
  • 9-15 marca w 11 ogrodach zoologicznych w Polsce, pod ha...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: