ssaki






  • Koati południowy // Nasua nasua

    |
  • Koati południowy // Nasua nasua

    |

Koati południowy

Nasua nasua

  • Występowanie

    Północna i środkowa część Ameryki Południowej.

  • Środowisko życia

    Lasy deszczowe i zadrzewienia do wysokości 2500 m n.p.m.

Pożywienie

Owady, owoce, skorpiony, pająki, gryzonie, ryby, pokarm roślinny.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 77 dni; w jednym miocie rodzi się najczęściej 3-4 młodych.

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

Ciekawostki

Jest to przedstawiciel rodziny szopowatych. Cechą charakterystyczną tego gatunku jest prążkowany ogon.

  • Grupy liczące zwykle 5-50 osobników złożone są z samic i ich młodych. Samce dołączają do grupy w okresie godowym.

    Aktywny w dzień.

AKTUALNOŚCI

  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
  • Zakończył się konkurs fotograficzny pt. "Zagrożone ...
  • W związku z zagrożeniem koronawirusem Zoo będzie nie...
  • 9-15 marca w 11 ogrodach zoologicznych w Polsce, pod ha...
  • W egzotarium zamieszkały żółwie McCorda. Jest to no...
  • Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologiczny w Krakowie o...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: