ptaki




Kazarka



  • Kazarka // Tadorna ferruginea

    |

Kazarka

Tadorna ferruginea

  • Występowanie

    Wschodnia część basenu Morza Śródziemnego, Morza Czarnego, w pasie Azji Środkowej po Amur oraz w północno-zachodniej Afryce po Wyżynę Abisyńską

  • Środowisko życia

    Jeziora w pobliżu stepów i półpustyń. W górach zamieszkuje tereny położone do wysokości 3000 m n.p.m.

Pożywienie

Pokarm mieszany z przewagą roślinnego.

Rozmnażanie

Gniazduje w szczelinach skalnych, rozpadlinach, opuszczonych norach ssaków. W zniesieniu 8-12 jaj. Wysiadywanie trwa 27-29 dni.

  •  

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

Ciekawostki

Samiec w upierzeniu godowym różni się od samicy obecnością czarnej obroży na szyi. Samica jest ponadto nieco mniejsza.

AKTUALNOŚCI

  • Z głębokim żalem przyjęliśmy wiadomość o śmierc...
  • Od soboty - 10 października zostaje przywrócony obowi...
  • Z głębokim żalem przyjęliśmy wiadomość, że we w...
  • Informujemy, że Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologi...
  • Podczas wizyty w zoo warto odwiedzić dwa gatunki drapi...
  • Krakowskie ZOO ma propozycje dla rodzin spędzających ...
  • Na wybiegach zwierząt kopytnych można zaobserwować m...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: