ssaki






  • Karakal // Caracal caracal

    |
  • Karakal // Caracal caracal

    |
  • Karakal // Caracal caracal

    |

Karakal

Caracal caracal

  • Występowanie

    Afryka, Półwysep Arabski, Azja (Afganistan, Pakistan, Iran, Indie).

  • Środowisko życia

    Sawanny, półpustynie, krzaczaste zarośla.

Pożywienie

Małe ssaki, ptaki, węże, płazy.

  • .

Rozmnażanie

Po ciąży trwającej około 70 dni rodzą się 1-3 młode.

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony
Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

  • Na I Załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.

Ciekawostki

Jego zmysły wzroku, słuchu i węchu są doskonale rozwinięte.

  • W dawnych czasach, w Indiach i na Bliskim Wschodzie towarzyszył człowiekowi w polowaniach na zwierzynę płową.

    Po turecku słowo karakulak oznacza czarne ucho i stąd właśnie wywodzi się nazwa gatunku. Kot ten zwany jest również rysiem stepowym ze względu na obecność charakterystycznych
    pędzelków na końcach uszu.

AKTUALNOŚCI

  • Informujemy, że Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologi...
  • Podczas wizyty w zoo warto odwiedzić dwa gatunki drapi...
  • Krakowskie ZOO ma propozycje dla rodzin spędzających ...
  • Na wybiegach zwierząt kopytnych można zaobserwować m...
  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
  • Zakończył się konkurs fotograficzny pt. "Zagrożone ...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: