ssaki






  • Jeleń europejski // Cervus elaphus

    |

Jeleń europejski

Cervus elaphus

  • Występowanie

    Eurazja (część Półwyspu Skandynawskiego, południowa i środkowa Europa, środkowa Azja, północna Afryka).

  • Środowisko życia

    Lasy liściaste i mieszane z bogatym podszytem, obrzeża lasu w sąsiedztwie pól, młodniki w borach sosnowych.

Pożywienie

Trawy, rośliny zielne, krzewinki, młode pędy, liście drzew i krzewów, grzyby, kora drzew i krzewów, porosty, żołędzie, bukiew.

Rozmnażanie

Okres godowy, tzw. rykowisko przypada jesienią.

  • W tym czasie samce konkurują między sobą o samice, a osobniki zwycięskie gromadzą harem złożony z kilku łań.

    W maju i czerwcu, po ciąży trwającej średnio 235 dni przychodzą na świat  młode.

Ochrona i zgrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony
Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

Ciekawostki

Jelenie są aktywne wczesnym rankiem i wieczorem.

  • Są zwierzętami stadnymi. Ich naturalnym wrogiem jest wilk, niedźwiedź i ryś.

AKTUALNOŚCI

  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
  • Zakończył się konkurs fotograficzny pt. "Zagrożone ...
  • W związku z zagrożeniem koronawirusem Zoo będzie nie...
  • 9-15 marca w 11 ogrodach zoologicznych w Polsce, pod ha...
  • W egzotarium zamieszkały żółwie McCorda. Jest to no...
  • Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologiczny w Krakowie o...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: