ssaki






  • Jaguarundi // Puma yagouaroundi

    |

Jaguarundi

Puma yagouaroundi

  • Występowanie

    Od południowego Teksasu do północnej Argentyny i Brazylii.

  • Środowisko życia

    Las deszczowy, cierniste zarośla, pastwiska, tereny podmokłe.

Pożywienie

Gryzonie, ptaki, gady, króliki, owoce.

Rozmnażanie

Po ciąży trwającej 72-75 dni rodzi się 1-4 młodych. Kocięta przychodzą na świat w gnieździe znajdującym się w gęstej roślinności lub w dziupli drzewa.

  • Dojrzałość płciową osiągają po 1,5-2 latach.

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony
Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

  • Na I Załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.

Ciekawostki

Z uwagi na podobieństwo do niektórych przedstawicieli rodziny łasicowatych nazywany jest „kotem łasicowatym”.

AKTUALNOŚCI

  • Zapraszamy dzieci wraz z opiekunami na zimowe spotkania...
  • W Żyrafiarni i w pawilonie hipopotamów można zobaczy...
  • Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologiczny przyłączy...
  • Krakowskie ZOO zaprasza w Święta Bożego Narodzenia d...
  • Krakowskie ZOO zaprasza na Mikołajki! Święty Mikoła...
  • W dniu 8 sierpnia samica kondora wielkiego Beti, która...
  • W dniu 21 września, w obecności Prezydenta Krakowa, p...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
Koncepcja i realizacja: