ssaki






  • Hirara // Eira barbara

    |

Hirara

Eira barbara

  • Występowanie

    Zamieszkuje Amerykę Środkową, Meksyk i Amerykę Południową po Paragwaj i Argentynę oraz Wyspy Trynidad.

  • Środowisko życia

    Las tropikalny, plantacje, pola uprawne.

Pożywienie

Małe ssaki i ptaki, jaja ptasie, owady, owoce, miód dzikich pszczół.

Rozmnażanie

Po ciąży trwającej 63-67 dni, rodzą się 1-3 ślepe młode.

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

Ciekawostki

Przedstawiciel rodziny łasicowatych.

  • Prowadzi nocny tryb życia.

    Znakomicie porusza się wśród gałęzi drzew.

AKTUALNOŚCI

  • Informujemy, że Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologi...
  • Podczas wizyty w zoo warto odwiedzić dwa gatunki drapi...
  • Krakowskie ZOO ma propozycje dla rodzin spędzających ...
  • Na wybiegach zwierząt kopytnych można zaobserwować m...
  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
  • Zakończył się konkurs fotograficzny pt. "Zagrożone ...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: