ptaki






  • Hełmiatka // Netta rufina

    |
  • |
  • |
  • |
  • |

Hełmiatka

Netta rufina

  • Występowanie

    Od Półwyspu Iberyjskiego po Azję Środkową. Zimuje w basenie Morza Śródziemnego.

  • Środowisko życia

    Jeziora zarośnięte szuwarami, otwarte zbiorniki wodne nieporośnięte roślinnością, zimą również zatoki morskie.

Pożywienie

Głównie zielone części roślin wodnych, młode pędy, korzonki, nasiona, kłącza. Dietę uzupełnia pokarmem zwierzęcym – mięczakami, skorupiakami, owadami, małymi rybami, płazami. Żeruje na wodzie, czasem nurkuje na głębokość do 4 m.

Rozmnażanie

Gniazduje pojedynczo lub w małych koloniach w pobliżu zbiorników wodnych. W zniesieniu znajduje się 7-10 jaj, wysiadywanych przez 28 dni. Matka wodzi kaczęta przez okres około 2 miesięcy.

  •  

Ochrona i zagrożenia

Według IUCN Red List (Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody) i Polskiej Czerwonej Księgi gatunek zaliczony do kategorii Lc – oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.

Ciekawostki

W Polsce jest nielicznym ptakiem lęgowym. Gnieździ się na Mazurach, w pozostałych rejonach kraju bardzo rzadka.

AKTUALNOŚCI

  • Zapraszamy na wiosenny spacer po naszym ogrodzie. Na ni...
  • Niech w te Święta, tak inne od dotychczasowych, nie z...
  • Zakończył się konkurs fotograficzny pt. "Zagrożone ...
  • W związku z zagrożeniem koronawirusem Zoo będzie nie...
  • 9-15 marca w 11 ogrodach zoologicznych w Polsce, pod ha...
  • W egzotarium zamieszkały żółwie McCorda. Jest to no...
  • Fundacja Miejski Park i Ogród Zoologiczny w Krakowie o...
INWESTOR: FUNDACJA MIEJSKI PARK I OGRÓD ZOOLOGICZNY W KRAKOWIE
DYREKTOR GENERALNY: JÓZEF SKOTNICKI
Koncepcja i realizacja: